Kuchnia turecka: desery, zupy, sałatki i inne dania
Kuchnia turecka to prawdziwe arcydzieło, które zasługuje na Twoją uwagę. Rozwija się od bardzo dawna, dlatego w naszych czasach znajduje się w nim ogromna ilość różnych potraw. Jest mało prawdopodobne, abyś podczas wakacji mógł skosztować wszystkich przysmaków, ale na wakacjach warto spróbować najpopularniejszych kulinarnych arcydzieł!
Ci, którzy lubią podróżować samochodem, zazwyczaj rezerwują samochód w Turcja online z wyprzedzeniem. Na lotnisku Stambuł-Atatürk wynajęcie samochodu kompaktowego kosztuje od 16 euro dziennie, a na lotnisku Antalya jest nieco droższe – od 18 euro dziennie. Ceny mogą się różnić w zależności od sezonu, klasy samochodu i okresu wynajmu.
Główne cechy kuchni tureckiej
Ludzie Turcji wyznają islam. Dlatego w kuchni tureckiej praktycznie nie ma dań przygotowanych z wieprzowiny. Aby stworzyć kulinarne arcydzieła, szefowie kuchni wybierają kurczaka i jagnięcinę. Te pyszne dania można skosztować w lokalnych restauracjach.
Kuchnia turecka jest bezpośrednio związana z obfitym stosowaniem pepperoni. To zielone warzywo sprawia, że smak potraw jest bardziej pikantny. Suszone pepperoni dodaje się do kulinarnych arcydzieł, które lubi wielu podróżników.
Ponadto kuchnia turecka jest popularna z wykorzystaniem oliwek, które dodaje się do wielu potraw. Żaden posiłek nie jest kompletny bez porcji sezonowych warzyw. Spożywa się je na świeżo, smażone, marynowane lub gotowane.
Tureckie potrawy świąteczne
Turcy po prostu kochają indyka, więc gotują go na prawie każde wakacje. Również uroczystym dniom towarzyszą wszelkiego rodzaju słodycze, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Tureckie sałatki i przekąski
Tak naprawdę przekąski w tym kraju uważane są za prawdziwą sztukę. Muszą być podawane na stole przed daniem głównym. Zimne przekąski to chrupiące ogórki o pikantnym smaku (czosnek + jogurt), wszelkiego rodzaju mieszanki, których podstawą jest pepperoni. Jeśli mówimy o gorących przystawkach, koniecznie spróbujcie dużych krewetek z czosnkiem (pieczonych w piekarniku), a także czapeczek grzybowych nadziewanych gotowanym kurczakiem.
W Turcji zwyczajowo przygotowuje się sałatki bez majonezu. Rolę dressingu pełni mieszanka octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Skład sałatki zawiera składniki, które dobierają szefowie kuchni, skupiając się na konkretnej porze roku.
Tureckie zupy
W tym kraju zwyczajowo gotuje się pierwsze dania w bogatym bulionie mięsnym. Głównymi składnikami zup są wszelkiego rodzaju warzywa sezonowe, makarony, ryż. Dość popularne jest danie z jajek, soku z cytryny i oliwy z oliwek. To zupa puree, która pozostawi niezatarte wrażenie.
Jeśli na dworze jest upalne lato, zamów pyszną zupa cacik w jednej z restauracji. Przygotowuje się go z ogórków, dodaje się jogurt naturalny i aromatyczne przyprawy. Na uwagę zasługują również zupy na bazie pomidorów, grzybów, kurczaka i czerwonej fasoli.
Tureckie Desery
To kraj, który zdobędzie serce każdego słodyczy. Wybór przysmaków jest niezwykle szeroki, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Wypróbuj chałwa turecka, chrupiące kulki z ciasta, baklava skropiona pysznym syropem cukrowym. Dodatkowo polubisz pigwę gotowaną w słodkim syropie, której można spróbować w każdej tureckiej restauracji. Koniecznie zapoznaj się z kuchnią Turcji, jeśli zdecydujesz się pojechać do tego kraju na wakacje. Będziesz mile zaskoczony różnorodnością pysznych dań, których zechcesz spróbować ponownie!