Tradycyjna kuchnia czeska
Narodowa kuchnia czeska to połączenie dawnych receptur, cecha położenia geograficznego i wpływ na nią kuchni sąsiednich krajów. Główną cechą jest prostota i zawartość kalorii.
W celu zapewnienia wygodnej podróży wielu turystów woli korzystać z usług wynajmu samochodów w Czechach. Średni koszt wynajmu samochodu w Pragi to 15 euro dziennie, w Brnie - 16 euro dziennie.
Za główne produkty spożywcze można uznać warzywa: ziemniaki, słodką paprykę, dynie, cebulę, marchew, pomidory. Do najpopularniejszych owoców należą: jabłka, gruszki, morele, truskawki, cytryny, śliwki. Jeśli chodzi o mięso to tutaj warto wspomnieć: wieprzowina, cielęcina, wołowina, rzadziej drób. Trudno wyobrazić sobie kuchnię czeską bez nabiału: śmietany, masła, twarogu i serów. Dużą popularnością cieszą się również płatki zbożowe, używane do przygotowania płatków zbożowych, dodatków, do zup i sałatek. Jako przyprawy i przyprawy użyj: pieprzu czarnego, papryki, czosnku, sezamu, cynamonu, wanilii.
pierogi czeskie to najbardziej znane danie przygotowywane zarówno w dni powszednie, jak i na uroczystości . Stosowane są jako przystawka, jako przystawka z masłem i czosnkiem. Klasyczne pierogi powstają z: drożdży, mąki, wody, soli, mleka i cukru. Bramborak to kolejne ciekawe danie, bez którego trudno wyobrazić sobie czeski stół. Przepis zawiera: cebulę, ziemniaki, jajka, mąkę, ciemne piwo. Jako przyprawy użyj: majeranek, pieprz czarny. Głównym składnikiem tego dania jest wędzona pierś, która tworzy niezwykły smak. Podpłomyki smażone są na oleju roślinnym i podawane z tłustą śmietaną.