Loading icon

Wakacje w Andorze: przegląd informacji dla turystów

Pomimo tego, że obszar Andory to zaledwie 468 kilometrów kwadratowych, a samo księstwo znajduje się na szesnastym miejscu wśród najmniejszych państw na świecie, oczywiście nie można się tu nudzić. Wśród górskich szczytów, rzek i jezior stworzono wszelkie warunki do wzbogacenia kultury i uprawiania sportów, orzeźwiających spacerów, zdrowego wypoczynku, przysmaków gastronomicznych i zakupów.

Ponad 960 hoteli jest dostępnych w Andora do rezerwacji online ze specjalnymi zniżkami do 70%. Hotels Scanner pomaga znaleźć najlepsze oferty, porównując jednocześnie ceny ze wszystkich popularnych systemów rezerwacji.




Aktywne wakacje w Andorze

Niewątpliwie główną atrakcją dla turystów w Andorze są ośrodki narciarskie Alp2500 i Vallnord, świetnie wyposażone dla całej rodziny i towarzyszących im komfortowe hotele, bary, restauracje i kluby. W jednym z najwyżej położonych krajów górskich w Europie znajdują się 72 szczyty górskie, z których niektóre mają ponad 2000 metrów wysokości. W sezonie, który trwa od grudnia do połowy kwietnia, przyjeżdżają tu miłośnicy ekstremalnych sportów zimowych z całego świata.

 Wspaniałe widoki, naturalne źródła termalne, świeże powietrze i bogata flora czynią ten mały kraj idealnym miejsce do uprawiania turystyki pieszej, sportowej i górskiej. Jedną z najbardziej niezwykłych aktywności oferowanych w Andorze jest mieszkanie w domkach igloo, w całości zbudowanych z lodu i śniegu.

 Kolejną ważną zaletą Andory jest to, że jest ona wygodna dostać się tam z Barcelony.

Andora dla dzieci


Są różne opcje dla rodzin podróżujących do Andory z dziećmi. Najmniejsi rodzice zostają w przedszkolach, rozważnie otwieranych w najpopularniejszych ośrodkach narciarskich. Starsze dzieci mogą dołączyć do jazdy na nartach na specjalnych trasach. Zajęcia mogą być indywidualne i grupowe, ale aby zaangażować się w drużynę z innymi dziećmi, dziecko musi mieć chociaż trochę doświadczenia w jeździe konnej.

 Pociechy też mogą bawić się nietypowym rejsem na psim zaprzęgu . Wiele restauracji ma kolorowe pokoje dla dzieci, o które należy wcześniej zapytać.

 Jeśli dzieci są już w wieku szkolnym, to mogą zainteresować się niektórymi z ciekawych muzeów w Andorze, na przykład Muzeum Energii czy Muzeum Komiksu.

Atrakcje Andory

Andora jest niekwestionowanym zabytkiem kultury, w którym współczesny może zapoznać się ze starożytnymi obiektami architektonicznymi i instytucjami religijnymi. Wiele kościołów i świątyń przetrwało do dziś w nienaruszonym stanie, ale słynna figura Matki Boskiej z Meritchell (Mare de Déu de Meritxell) jest przedstawiona w wiernej kopii - oryginał spłonął w pożarze w 1972 roku. W starej części w stolicy Andorra la Vella znajduje się romański kościół św. Szczepana (Eglesia de Sant Esteve); w odległości kilku kilometrów znajduje się starożytna Santa Coloma Andorra (Santa Coloma d'Andorra), której budowa sięga IX wieku.

 Ponadto ogromna liczba oryginalnych i niezwykłych muzeów otwarte na terenie małego księstwa: niektóre poświęcone są perfumerii i paleniu tytoniu, inne poświęcone są codziennym cechom domów szlacheckich i chłopskich.

Kuchnia narodowa Andory

Tradycyjna kuchnia andorska skupia się na lokalnych produktach i zawsze zależy od pory roku. Tutaj w najprzyjemniejszy sposób łączą się najlepsze smaki kuchni katalońskiej, hiszpańskiej, a nawet francuskiej. Postaramy się podkreślić to, co warto spróbować z jedzenia w Andorze o różnych porach roku.

 Jesienią, kiedy rozpoczyna się sezon łowiecki, w księstwie serwowane są dania z dziczyzny (carne de caza) . Najsmaczniejsze są pieczone zająca i dzika.

 Wraz z nadejściem zimowych chłodów gastronomia andorska oferuje dania gorące na bazie sezonowych warzyw – kapusty i boćwiny.

 Wiosną świętuje się Wielkanoc , a potem ludzie delektują się słodkimi ciastami i pączkami „bunyol de vent”, a jako dania główne jedzą dorsz, śledzie i węgorze, marynowane specjalną metodą.

 Lato to sezon sąsiednich świąt, w którym Andora zawsze pokazuje się z najlepszej strony. Najlepsi kucharze przygotowują popularne danie katalońskie cannelloni - mięso jagnięce lub wieprzowe zawinięte w ciasto i polane sosem beszamelowym.